Són les 7 del matí. Prop de 100 persones s’apleguen al passeig de Lluís Companys de Barcelona. El formigueig de gent no para de créixer. La parada de metro d’Arc de Triomf està col·lapsada. Al llarg de matí, unes 50.000 persones s'acostaran a donar suport a Mas, Ortega i Rigau a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Passaven pocs minuts de les 8 del matí quan el president català, Carles Puigdemont, ha fet una declaració institucional des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. El cap de l’executiu català he volgut destacar que "els responsables d’haver judicialitzat el 9N trobaran la resposta d’un poble que, amb totes les seves diferències, matisos i diversitats, vetlla per la seva dignitat".
"Un país capaç de fer el 9N té una democràcia més sana que la d’un país que envia al banc dels acusats els dirigents que el van fer possible"
Abans d’acompanyar els tres encausats fins a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Puigdemont ha reivindicat que "un país capaç de fer el 9N té una democràcia més sana que la d’un país que envia al banc dels acusats els dirigents que el van fer possible". Alhora, ha mostrat la seva indignació per "haver portat a judici el que és un afer polític". Portes enfora, la gent s'aplega a la plaça Sant Jaume.
1/4 de 9 del matí. La plaça Sant Jaume és plena, sobretot amb diferents càrrecs institucionals. Diputats al Parlament de Catalunya, al Congrés espanyol i al Parlament Europeu. També alcaldes i regidors. La multitud inicia el camí des del Palau fins al TSJC. Passa pel Fossar de les Moreres on tota la comitiva s’atura per entonar el Cant dels Segadors.
Arribats al passeig de Lluís Companys, els tres acusats travessaran l’Arc de Triomf sense parar de saludar la gent que s’ha aplegat per acompanyar-los des de diferents punts de Catalunya. El president Puigdemont, la presidenta del Parlament i la resta de membres del Govern, els acompanyen fins a les portes de la justícia. Després, Mas, Ortega i Rigau enfilen sols les escales del TSJC.
A continuació, algunes de les més de 50.000 persones que aquest matí han acompanyat Mas, Ortega i Rigau fins la porta dels tribunals per haver posat les urnes el 9N.
El més matiner de tots
És fosc. Són les 6am i el Josep –Jose fins que es va canviar el nom- ja és a primera fila. Aquest barceloní jubilat del sector de l'enginyeria és a pocs metres de les portes del Tribunal Superior de Jústícia de Catalunya (TSJC) i aquí s'hi quedarà dempeus 3 hores fins que Mas, Ortega i Rigau arribin amb la multitud secundant-los. "Per la justícia espanyola jo també sóc un delinqüent", diu mentre recorda com també va matinar el 9N.
"Fa més de 75 vam tenir un president al banc dels acusats i ja sabem com va acabar: esperem que aquest cop no acabi igual"
El Josep va ben equipat: abric i barret -fa fred aquest matí a Barcelona- i els auriculars penjant per anar seguint tot el que va passant per la ràdio. "Fa més de 75 vam tenir un president al banc dels acusats i ja sabem com va acabar: esperem que aquest cop no acabi igual", conclou pessimista.
Al fons, un cos de bombers s'apressa a arreglar els desperfectes que ha produït el vent a la façana del TSJC. Res ha d'entorpis les més de 50.000 persones que s'aplegaran, en qüestió d'hores, al Passeig Lluís Companys. Renfe ha doblat els efectius.
La funcionària que ha demanat festa
La Matilde té pressa. Contesta les preguntes mentre creua la plaça Sant Jaume i alça al cap com cercant algú. Les mànigues de l'anorac platejat que vesteix xerriquen. Avui aquesta funcionària de la Generalitat s'ha demanat 4 hores a la feina per poder acompanyar el trio imputat pel 9N.
"[Com a funcionària], no he patit cap pressió ni he hagut d'alegar res, al contrari: m'han encoratjat"
"No he patit cap pressió ni he hagut d'alegar res, al contrari: m'han encoratjat", explica mentre segueix buscant els amics amb qui ha quedat. També diu, però, que ha detectat poca incidència de la mobilització al seu departament i que la gent, sovint, opta per no expressar les seves opcions polítiques.
Aquesta barcelonina amb arrels a la Noguera s'esmuny entre la gent que, a crits de 'Fora, fora, fora la justícia espanyola', espera la comitiva que surt del Palau de la Generalitat. Ella també els acompanyarà als tribunals. Prefereix no deixar-se fotografiar.
Dos borgencs prenent el cafè i una cambrera desorientada
El Joan i el Jordi de les Borges del Camp, al Tarragonès, s'esperen pelats de fred a la porta del Costa Coffee -una de les cafeteries de la plaça Sant Jaume. Necessiten cafeïna i sostenir una tassa calenta entre les mans. Aquests amics són empresaris del sector de la bugaderia -aquest matí s'han "autodonat festa"- ja fa anys que no se'n perden ni una. Avui, però, esperen que sigui el dia "culminant".
Per sort, la cambrera obre minuts abans que toqui l'hora. "Què passa avui?", pregunta sorpresa als clients que ja li omplen l'establiment. Un fotògraf acreditat li resumeix i ella fa cara d'enfadada. Ningú l'ha avisada de res i avui treballa sola.
'An American in Barcelona'
Crida l'atenció perquè, amb gestos extremats i vocalitzant en excés, s'està fent un vídeo amb la càmera frontal. Parla en anglès -espitós-, tot i que en uns minuts canviarà al català sense cap mena de dificultat. És l'Humerto un dels pocs estrangers que són a la plaça Sant Jaume i saben de què va la cosa.
"Avui els manifestants només faran que mirar el mòbil"
Ell fa dos anys que és aquí i, "llegint, llegint", va formar-se una opinió al respecte de la qüestió sobiranista: "Sóc independentista: no pot ser que a Madrid hi hagi corruptes que no se'ls jutja i aquí s'intenti ficar a la presó tres polítics per haver exercit la democràcia". Porta una pancarta handmade on ha escrit 'American for Democracy' -la lletra 'o' és una senyera.
Si el 3G li ho permet, l'Humberto ara penjarà el vídeo al Facebook. Vol que els seus compatriotes coneguin el conflicte que hi ha entre Catalunya i Espanya. A pocs metres, el Joaquín col·loca els diaris a l'estant del seu quiosc. Avui no espera vendre més exemplars de l'habitual. "A l'època prèvia a Internet, els periòdics volaven: avui els manifestants només faran que mirar el mòbil", lamenta mentre un estol de coloms agafa el vol.
Jo? Un jove comunista acompanyant tres convergents
Poques cares joves es veien aquest matí al centre de Barcelona. Una d'elles era la del Miquel -ulleretes rodones, barba desarreglada- que ha vingut en tren des de Sant Sadurní d'Anoia. Ell diu que ja ho tenen això aquestes concentracions, que "és un clàssic que el públic sigui bastant gran".
"El procés és que jo, militant comunista des dels 13 anys, avui sigui aquí donant suport a tres polítics convergents"
Potser, reconeix, el format no és prou "atractiu" i s'hauria de repensar la forma de mobilització. Amb tot, celebra la transversalitat de l'acte al qual han assistit des de Rufián (ERC) fins a Rabell (CSQP), passant per Castellà (Demòcrates) o Fernàndez (CUP). "El procés és que jo, militant comunista des dels 13 anys, avui sigui aquí donant suport a tres polítics convergents", assegura mentre la riuada de gent l'empeny cap a la Catedral del Mar.