"Aquest 2017 no és un any corrent: acaba un procés i comença l'era de la Catalunya lliure". Aquesta ha estat la frase de la nit. Tal i com ja s'havia anunciat, aquest dilluns el president Carles Puigdemont pronunciava la conferència '2017, un any clau per al futur de Catalunya' al Teatre Romea, que actualment dirigeix Julio Manrique. L'acte prometia. Un any després de la seva investidura, Puigdemont ha pujat a un escenari sovint reservat a les comèdies. "No és del meu costum aparèixer en un lloc així, tenir l'actitud d'actor". Ha dit que ell es basa en els fets, i defuig de la dramatúrgia.
El 130è president de la Generalitat ha mobilitzat gairebé 400 persones de l'entorn sobiranista en ple cor del barri del Raval, a Barcelona. A falta d'una hora per començar, ja hi havia cua al carrer Hospital. També Mossos i un gos pels explosius. Dins del teatre, l'escenografia de l'obra 'La Taverna dels Bufons' de Shakespeare –una xarxa i alguns barrils– esperaven el president. Dues dones han estat de les primeres en entrar. Directes a la fila 17. Les entrades eren numerades i estaven exhaurides. "Vam enviar un mail al teatre i ens van reservar dues invitacions, si ho haguéssim sapigut n'haguéssim agafat dues més!", diuen mentre sembla que es preparen per veure la gran estrena de l'any. La mitjana d'edat és elevada, només el públic més fidel ha estat a temps d'aconseguir-ne una. Tot i el sorprenent del format, el Teatre Romea és habitual que aculli conferències d'aquest tipus. Polítics com Montilla o Mas han passat també per aquest escenari.
Carles Canut, president de la Fundació Romea, ha estat l'encarregat de fer el pròleg de l'acte. I ha recorregut a Maquiavel, el filòsof que justificava els fins pels mitjans. En paraules del pensador, Canut ha dit que caldrà recórrer a l'astúcia i emprar un "realisme pràctic" per encarar el futur de Catalunya.
Les càmeres i els flaixos esperaven el president a primera fila. En un lloc privilegiat: els consellers de Salut, Antoni Comín; d’Interior, Jordi Jané; de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; de Cultura, Santi Vila, i de Justícia, Carles Mundó. També han volgut acompanyar Puigdemont polítics com Jordi Turull i Marta Rovira; actors com Francesc Orella, Lloll Bertran i Juanjo Puigcorbé; i representants d'entitats civils com Jordi Cuixart, d'Òmnium Cultural.
Fent gala de no assistir a la conferència de presidents autonòmics espanyols
Potser coincidència, però tal dia com avui de 1641 es constituïa la República Catalana sota la protecció de França. Aquest any, com ha volgut destacar Puigdemont, es produeix la mateixa setmana que se celebrarà la conferència de presidents autonòmics. "Aquests fòrums no són els adequats per defensar els interessos dels ciutadans" i ha criticat que el que Rajoy va qualificar com "el repte més greu", fent referència al procés català, "no mereixi ni un punt a l'ordre del dia on s'han de parlar de qüestions territorials". Però aquesta no ha estat, com tampoc els pressupostos, la qüestió que el president s'ha esforçat en emfatitzar i detallar davant la platea del Romea.
Un faristol que poc ha servit
Puigdmont se sentia còmode. Prou ho ha demostrat el poc cas que li ha fet al faristol. Fins i tot, ha utilitzat la ironia. "Ara que es parla tant d'ous, per a ells va el pollastre", ha dit passant la pilota al govern espanyol. Mentrestant, però, ha assegurat que Catalunya seguirà preparant-se i defensant la seva identitat, que ve "de baix, com neixen les coses sòlides". "Estem preparant unes estructures d'estat perquè quan els ciutadans ens ho diguin, el país comenci a funcionar no només bé, sinó millor", ha afirmat el president en el camí discursiu cap a la catarsi: el referèndum previst pel setembre –tot i que no ha mencionat cap data.
El president també ha volgut etzibar les tàctiques electorals i llençant un missatge de confiança cap als ciutadans s'ha refermat: "la legislatura acaba aquest any, però ens veiem amb cor, amb 18 mesos, de fer la feina". De nou, s'ha posat al servei dels ciutadans, a qui també ha atorgat part de la responsabilitat per tirar endavant la votació. "Són els ciutadans els qui autoritzen el referèndum: si hi participen, se'l faran seu i serà rotundament vàlid", ha afirmat.
Caldrà més que un monosíl·lab per defensar el 'no'
A mesura que s'acostava el final de la conferència, la solemnitat impregnava les paraules del president, que han arrencat tot just un parell de tímids aplaudiments. "Caldrà més que un monosíl·lab per argumentar per quins set sous no podrem fer allò que altres estats han fet o faran". Ha reconegut que l'escenari no és fàcil, que "no existeixen referents immediats" als quals emmirallar-se; però també ha garantit que el seu executiu farà les coses "ben fetes, amb seguretat jurídica i fermesa".
Puigdemont ha estat sincer qualificant l'estat espanyol de "molt poderós" i amb aliats que també ho són. Davant l'adversitat, però, també ha confiat en la societat catalana "compromesa, mobilitzada i pacífica", i en les institucions europees: "la Unió Europea ha de fer honor a la pau i a la democràcia -amb la qüestió de Catalunya-".
2017, un any extraordinari
Com ja ha fet en altres ocasions, Puigdemont ha dit, i així ho ha pronunciat, que enguany és un any frontissa "entre la postautonomia i la preindependència". De fet, també ho és per al seu mandat. Just aquest mes es compleix un any des que va arribar al càrrec i sempre ha dit que el 2018 ja no serà president. "El 2017 comença l'era d'una Catalunya rotundament més lliure, més pròspera, justa pels seus fills, solidària amb el món, més democràtica i compromesa amb l'actualització permanent de la democràcia", ha conclòs el president clucant l'ull al compromís social indefugible que ha de comportar el procés si vol aprovar els nous comptes amb el suport de la CUP. "La defensa d'un país i la seva llibertat és indissociable de la defensa i la llibertat de les persones", ha afegit.
Sensacions contràries
Quan ha acabat la conferència, com quan ho fa qualsevol obra de teatre, la platea s'ha convertit en espai d'intercanvi d'impressions. Un dels assistents intentava evitar el debat. Des de petit que és independentista –ho remarca–, però avui no ha sortit pas massa content. "Entenc que els avanços del procés només els poden saber un grup reduït de persones, però jo ja he anat a d'altres conferències d'aquest tipus i avui no he sentit res de nou", es queixa defugint la següent pregunta. La setmana vinent, el consell polític de la CUP potser li donarà a aquest assitent –i tants d'altres– més novetats de cap a on pot evolucionar l'agenda de Catalunya durant les properes setmanes.