"Si tenim prou energia i capacitat física i logística, al mes de gener podríem obrir la primera oficina", assegura Joan Olivé, promotor de la nova Caixa Catalana. Des del passat mes d'abril, l'associació està recaptant el capital fundacional, una tasca que s'allargarà fins a finals d'any. Aquest és un dels procediments imprescindibles per poder començar a operar.
El proper dissabte, 3 de setembre, l'entitat celebrarà la seva assemblea fundacional. Un acte que ha de servir per poder definir "els estatuts i i consensuar un full de ruta que ens permeti concretar el nostre calendari de cara als propers 12 mesos", explica Olivé en declaracions a Racó Català.
Per poder treballar, sense disposar encara d’una llicència bancària i emparant-se amb la normativa catalana de cooperatives, l’entitat es constituirà com una Cooperativa de Serveis Financers que necessitarà 1 milió d’euros per poder iniciar la seva activitat. Una quantitat de diners que esperen poder acabar de recaptar abans de finals d'any i que es basa en aportacions de 100 euros dels anomenats "socis fundadors".
Si s’assoleix amb èxit aquest repte inicial, a principis del 2017 “ja podrem aixecar la persiana”, detalla Olivé. Alhora, afegeix que "el capital fundacional és una garantia de solvència, una forma per donar-se a conèixer i començar a implementar serveis". En aquest sentit, considera que "encara que queden molts serrells per perfilar, estem satisfets de la feina feta".
Com ja va avançar aquest mitjà a finals del mes de març passat, l’associació per a la nova Caixa Catalana ha establert un acord amb la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona per intentar realitzar, durant aquest 2016, un estudi sobre les necessitats de microfinançament a Catalunya “comarca per comarca, sector per sector”, detalla el seu president. D'altra banda, Olivé explica que han iniciat converses amb iniciatives "semblants" d'altres països i assegura que no "treballem sols".
Com s’aconsegueix una llicència bancària per poder esdevenir una Caixa Catalana?
Els promotors del projecte reconeixen que “si Catalunya no és independent, es complica i molt el procés per obtenir una llicència bancària”. De fet, una de les condicions que estableix el Banc d’Espanya per poder sol·licitar una llicència és disposar d’un capital fundacional de 5 milions d’euros. Però, més enllà del que qualifiquen com a “dificultats tècniques”, Olivé explica que “els impediments polítics per impulsar un projecte com aquest són evidents”.
Tot i així, ja han explorat vies alternatives com una llicència bancària internacional compartida. Aquesta opció consisteix en negociar amb una cooperativa de crèdit ja existent en algun altre país europeu per poder utilitzar la seva llicència bancària i operar dins de l’Estat espanyol. “Cal que les dues entitats estiguin en sintonia organitzativament i estatutàriament”, detallen els impulsors de la Caixa Catalana i citen l’exemple de FIARE, una entitat de caràcter social de Bilbao que opera sota el paraigües d’una d’italiana.