Dones que van lluitar, amb fermesa i coratge, en contra del cop d'Estat del general Franco. Un fet que els va comportar penes de mort i presó. Elles són les protagonistes del llibre "Dones i la guerra civil espanyola 1936-1939", que ha escrit la filla d'un brigadista alemany, Anita Kochnowski. El seu pare, un txec de descendència alemanya, va lluitar com a voluntari a Espanya.
Metgesses, infermeres o periodistes, per citar només alguns exemples, formen part d'un llibre que recull el perfil de més de 3.300 dones, fins avui totalment desconegudes. Algunes d'aquestes van ser les fundadores de l'associació "Les Dones del 36", una iniciativa que van engegar supervivents de la guerra civil espanyola. Segons l'autora, la histografia acostuma a "recordar els homes" i, per això, va considerar necessari "donar a conèixer la vida de moltes dones valentes i compromeses". Alhora, defensa que si no es fessin llibres com aquest, elles "caurien completament en l'oblit".
La majoria de protagonistes d'aquest llibre són dones anònimes però també es recullen alguns noms més coneguts, com el de la fotògrafa Tina Modotti, que va treballar d'infermera en un hospital de Madrid. En aquest sentit, l'autora destaca que totes elles van ser persones que, malgrat la cruesa del moment que els va tocar viure, sempre van actuar "amb independència i autonomia".