Per què el referèndum d'independència és diferent al 9N? Aquesta és la pregunta que l'Assemblea Nacional Catalana pretenia respondre en l'acte organitzat aquest dimarts al vespre a Barcelona. L'entitat consultarà aquest proper cap de setmana als seus socis si exigeix a les institucions catalanes la celebració d'un referèndum vinculant d'independència. Una qüestió que ha aixecat polèmica aquestes últimes setmanes ja que el full de ruta amb què Junts pel Sí es va presentar a les eleccions del 27 de setembre no contemplava la possibilitat de celebrar un referèndum unilateral d'independència. En canvi, la CUP, l'altra formació independentista de la cambra catalana, també considera que cal forçar la celebració d'aquesta votació.
Segons el president de l'ANC, Jordi Sànchez, en aquests moments cal "reorientar parcialment el rumb del procés" i això passa per la convocatòria d'un referèndum. "El full de ruta no és una veritat absoluta ni un escrit immutable, per tant, s'ha d'anar adaptant", ha afirmat Sànchez per justificar la consulta que celebrarà els propers dies 15 i 16 l'entitat que encapçala. Alhora, també ha volgut deixar clar que existeixen "diferents fulls de ruta", fent referència al que poden tenir les entitats socials, com l'Assemblea o Òmnium Cultural, i el que defensa cada formació política, tant Junts pel Sí com la CUP.
Sànchez també ha volgut deixar clar que és necessari anar "culminant aquest procés" sinó "caurem en el risc que ell acabi amb nosaltres". Per això, segons ha explicat, l'Assemblea considera que cal impulsar una taula de forces polítiques i socials per l'estat independent, una proposta que recull el full de ruta que l'entitat va aprovar el passat mes d'abril en l'assemblea general ordinària que va celebrar a Manresa. "Cal que tots els actors seiem a una mateixa taula i fixem un sol full de ruta", ha assegurat Sànchez i, alhora, ha aprofitat per detallar que si s'aconsegueix desenvolupar aquesta iniciativa, des de l'ANC "treballarem per col·locar el referèndum en aquesta proposta".
El president de l'entitat independentista ha assegurat que la proposta del referèndum "no es fa en contra de cap formació política ni pretén desestabilitzar la majoria dels 72 diputats independentistes" sinó amb l'objectiu "d'aglutinar la bandera del sí". En canvi, considera que si es convoquen en unes noves eleccions, l'independentisme "perdrà força". Davant la possibilitat que el govern espanyol intenti evitar la celebració d'un referèndum, Sànchez ha explicat que aquest mecanisme "és la manera de posar l'estat espanyol davant de les seves misèries democràtiques perquè qui no creu amb les urnes, no és un demòcrata". En aquest sentit, ha afegit que "el moment de la ruptura amb l'estat espanyol no és un problema jurídic sinó polític i el millor acte de sobirania és guanyar el referèndum".
En l'acte també hi han intervingut la membre del Secretariat Nacional de l'ANC, Liz Castro, i l'economista Elisenda Paluzie. Ambdós han defensat el referèndum com un acte de "sobirania". Segons Castro, aquesta votació "va més enllà dels partits i és el mètode preferit i més reconegut internacionalment". Alhora, Castro ha matisat que la gran diferència del referèndum respecte al 9N és que en aquella ocasió "mai es va saber què passaria després de la votació" i, en canvi, consideren que aquest cop es coneixeran "les conseqüències" perquè "si guanya el sí, declararem la independència".
D'altra banda, Paluzie ha destacat que el 9N "sempre es va voler fer dins de la legalitat espanyola". L'economista ha reconegut que en aquests moments ens trobem en un "atzucac" i considera que unes eleccions constituents no són la solució perquè "obriran un debat partidista i en molts temes no ens posarem d'acord". En canvi, assegura que el referèndum "posa en el centre de la ruptura l'autodeterminació, un principi que s'ha convertit en dret". Per això, ha volgut subratllar que no es pot "dilatar més el procés" amb una nova convocatòria electoral.
A partir del dia 17, aquest proper diumenge, es començaran a conèixer els resultats provisionals de la consulta de l'ANC. Una votació que pot encetar un nou debat dins l'agenda política catalana i que pot prendre encara més força, si guanya el sí, de cara al proper 11 de setembre.