Aquest dijous, un jutjat de Cerdanyola del Vallès va imposar una pena de 8 mesos de presó i una multa de 720 euros a un tuitaire per haver publicat diferents piulades de caire xenòfob contra les víctimes catalanes de la tragèdia de Germanwings. Per això, des de l’entitat Drets, que és qui va portar a la fiscalia aquest cas, es mostren satisfets que la seva tasca "doni fruit". Després d’haver interposat diferents denúncies, per primera vegada s’ha emès una sentència condemnatòria per piulades catalanòfobes.
Però quines justificacions ha donat la Fiscalia per haver arxivat els diferents casos que ha presentat Drets i que, segons defensen, també es tracten de piulades que inciten a l’odi i la violència contra els catalans? L'any 2014, l’associació d’advocats, presidida pel lletrat Sergi Blàzquez, va denunciar, per primera vegada, davant la Fiscalia Provincial de Barcelona un total de 100 piulades que incitaven actes xenòfobs. Racó Català ha tingut accés a l’informe que va emetre la Fiscalia i que detalla els motius pels quals, en aquella ocasió, la causa va quedar arxivada.
Les 4 excuses per exculpar tweets catalanòfobs
1- Algunes de les piulades els havien escrit ciutadans residents a Màlaga, Toledo, Cadis i Alicant, per això, la Fiscalia de Barcelona va demanar que calia que fossin les Fiscalies Provincials dels respectius territoris les que s'encarreguessin de cada cas. "Les Fiscalies respectives es troben en millor disposició que la de Barcelona per continuar les investigacions", va al·legar la Fiscalia de Barcelona.
2- Un altre dels motius defensats per la Fiscalia és que algunes piulades es van fer des de perfils de Twitter anònims i que, per tant, s’havien descartat perquè "els usuaris no podien ser identificats". Un fet que, segons el president de Drets, només és una "excusa" ja que, segons ha explicat en declaracions a aquest mitjà, en altres casos la mateixa policia "actua i troba qui s’amaga darrere d’un perfil". Blàzquez assegura que és el que succeeix quan es tracta, per exemple, d’una piulada que fa apologia del terrorisme.
3- Segons la Fiscalia, la informació dels usuaris de Twitter es troba emmagatzemada a la seva seu de San Francisco, a Califòrnia. En aquest sentit, justifica que per poder accedir a determinades dades cal fer un requeriment a les autoritats judicials d’Estats Units.
Per tant, la Fiscalia de Barcelona argumenta que per poder tirar endavant una investigació caldria "sol·licitar les dades de connexió i els creadors dels perfils a la companyia Twitter, requerint a la companyia que aquesta petició es realitzi mitjançant una Comissió Rogatòria Internacional a l’estat de San Francisco (EUA) on està situat el domicili jurídic de l’empresa Twitter".
[Clica per veure el document complet]
4- En el document que ha tingut accés Racó Català es fa referència a una piulada que va fer, el juliol del 2011, el regidor de l’ajuntament de Sabadell i portaveu del PP al municipi, Esteban Gesa. La piulada deia "No hi ha 2 sense 3" i incorporava tres fotografies del règim nazi, amb una "V"de victòria i un símbol de l’esvàstica.
El polític popular va acabar esborrant la piulada i després va fer-ne una altra demanant disculpes, per això, la Fiscalia va arxivar també la causa. Malgrat reconèixer que les piulades "tenien caràcter vexatori" va considerar que eren "d'escassa rellevància pública" i "tweets aïllats".
Generant jurisprudència
Quan aquest dijous va conèixer la sentència, Drets es va mostrar molt satisfet. Malgrat subratllar que han passat 2 anys des de l’accident, finalment, un jutjat "ha emès una sentència ferma, ha assumit els fets i els reconeix", afegeix Blàzquez. Ara, només reclamen que "hi hagi més sentències condemnatòries".