Aquest dimecres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va obrir el ple sobre la qüestió de confiança. Aquest dijous al matí ha estat el torn de Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí Que Es Pot. A continuació, recollim les declaracions més destacades dels diferents líders polítics i les respostes que ha donat el cap de l’executiu català.

Inés Arrimadas:Sembla la història interminable, més que referèndum es podria anomenar neverèndum'

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha estat la primera de prendre la paraula aquest dijous al matí. Segons la cap de l’oposició, el govern català no tindrà “ni ara ni mai” la capacitat política, legal i social “per fer fora Catalunya d’Espanya o d’Europa”.

Pel que fa a la proposta de celebrar un referèndum, Arrimadas considera que això és una “història interminable” i que “més que referèndum es podria anomenar neverèndum”, en al·lusió a l'adverbi "never" que en anglès significa "mai". En aquest sentit, la líder de la formació taronja ha reclamat a l’executiu català que baixi “de la bicicleta estàtica” i passegi “per la realitat de Catalunya”.

En el torn de rèplica, el president Puigdemont ha demanat a Ciutadans que “deixi de caçar Pokemons” i es “concentri en la realitat”. Alhora, ha criticat la falta de govern a l’estat espanyol i ha etzibat: “Vostès són uns cracks perquè han fet dos acords d’investidura i resultat: 0”.

Iceta adverteix l’independentisme que no hi ha 'dreceres' ni 'solucions màgiques'
 
El segon torn ha estat el del líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que ha avisat els partidaris del procés que no hi ha “dreceres” ni “solucions màgiques”. Que no serviran els ultimàtums ni els “tenim pressa” si el que es vol és arribar a un pacte. No hi ha hagut sorpreses en el discurs d’Iceta: "Pel bé de Catalunya, seguirem alertant sobre les falses promeses que són garantia de futures frustracions", ha promès des de la tribuna.
 
Reprenent l’argot fetiller, Iceta ha avisat que els catalans i les catalanes no poden estar pendents d’un “gran dia” on tots els seus problemes se solucionin “per art de màgia”. A la rèplica, Puigdemont li ha sintetitzat el full de ruta que ell mateix va desenvolupar en la seva intervenció d’ahir: “estructures d’estat, paquet legislatiu i referèndum”.
 
El líder dels socialistes no ha desaprofitat l'ocasió per fer pedagogia de la seva opció: el federalisme. “Sé que la proposta que fem no satisfà els anhels de molta gent, però estic convençut que és la més sòlida i viable”, ha afirmat després de mostrar-se confiat que, d’arribar a bon port, la seva proposta seria acceptada per bona part dels ciutadans espanyols i catalans.

Lluís Rabell sobre el referèndum: ‘Tard o d’hora la ciutadania catalana haurà de poder votar’

L’últim en intervenir aquest dijous al matí a la cambra catalana ha estat el cap de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell. Malgrat que la formació veu amb bons ulls l’opció del referèndum que va plantejar l’executiu de Puigdemont, no donarà suport a la qüestió de confiança. Rabell considera que “cal començar amb una proposta operativa” perquè volen una votació “amb totes les garanties”. Unes declaracions que el president Puigdemont ha contestat assegurant que seran els ciutadans els qui decidiran “si el referèndum és vàlid o no”. En aquest sentit, Rabell ha criticat que marcar una data, el setembre del 2017, perquè es produeixi aquesta votació estableix “presses” i pot arribar a “desvirtuar la convocatòria d’un referèndum”. Tot i així, el president català ha explicat, durant el seu torn de resposta, que no es pot esperar  “a veure si hi ha una possibilitat de canvi” al govern espanyol per tirar endavant el referèndum.