*Aquesta notícia forma part de l'especial 'Les 35 decisions que han alentit el procés' que avui publica Racó Català i que analitza l'evolució del procés els darrers dos anys
9 de novembre
La consulta no es pot celebrar com s'havia projectat des d'un bon inici però el 9 de novembre del 2014 diferents voluntaris tiren endavant un procés participatiu. El president català, Artur Mas, valora la fita com una "lliçó de democràcia majúscula". Aquesta votació obre una nova etapa dins de l'agenda política catalana per donar resposta a la mobilització. El "SÍ" s'imposa amb més del 80% dels vots i, per tant, cal canalitzar aquests resultats. Malgrat que els sectors espanyolistes s'esforcessen per desacreditar la votació, l'executiu de Mariano Rajoy no pot fer res per desincentivar la participació.
25 de novembre
Sota el títol "Després del 9N: temps de decidir, temps de sumar", el president la Generalitat, Artur Mas, imparteix una conferència per dibuixar el full de ruta dels propers mesos. En aquesta ocasió, Mas planteja obertament la proposta de configurar una llista mixta amb representants de la societat civil i dels partits polítics per concórrer a unes noves eleccions. Finalment, aquesta proposta va culminar amb la formació de la coalició Junts pel Sí.
2 de desembre
La proposta de llista unitària no va convèncer a Oriol Junqueras. El líder republicà ofereix una xerrada per exposar la seva proposta que es vertebra a partir de diverses llistes amb un punt en comú: la independència. Per tant, la idea era que les candidatures de totes les formacions compartissin una part del nom, alguns punts destacats del programa electoral i la celebració d'actes conjunts. Finalment, aquest projecte no va arribar a bon port.