El PSOE nega el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Els socialistes continuen al costat del PP pel que fa a la postura sobre el referèndum d'independència. De fet, durant les últimes setmanes, lluny de suavitzar el to i desmarcar-se dels populars, alguns socialistes han endurit les seves postures.
Aquest dimarts Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, ha declarat a RAC1 que Catalunya no té dret a l'autodeterminació i ha dit que un procés d'aquestes característiques és absurd en una democràcia occidental.
D'altra banda, l'històric socialista, Alfonso Guerra, va afirmar aquest dilluns que s'hauria d'aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya, el que permet que l'Estat intervingui l'autogovern. Alhora, també va assegurar que "l'únic franquisme que queda a Espanya està representat pels dirigents nacionalistes -catalans-".
D'aquesta manera, cada vegada en queda menys del partit socialista espanyol que durant molt de temps va defensar unes tesis molt diferents a les d'avui. De fet, en el programa electoral de les primeres eleccions democràtiques de l'estat espanyol, durant el 1977, el PSOE donava suport a un altre model d'organització territorial.
Concretament, en el punt "Garantir les llibertats col·lectives" del programa electoral (que es pot descarregar del web del PSOE), el text reconeix el dret a l'autonomia dels pobles d'Espanya i defensa que "només un centralisme inoperant i corruptor ha imposat una uniformitat institucional forçada". D'altra banda, també assegura que cal una Constitució espanyola oberta, flexible i complementada amb els estatuts autonòmics.
El text complet és el següent:
"Espanya està constituïda per una sèrie de nacionalitats i regions diferenciades.
Diferents llengües, tradicions i cultures configuren la personalitat pròpia de cada nacionalitat i regió de l'Estat. La constitució històrica d'Espanya va reconèixer aquesta diversitat, reflectint-se en les institucions polítiques pròpies de cada àrea.
Només un centralisme inoperant i corruptor ha imposat una uniformitat institucional forçada.
Avui els pobles d'Espanya reclamen l'exercici del seu dret a tenir institucions pròpies, i els socialistes compartim aquesta demanda.
El PSOE afirma el dret a l'autonomia dels pobles d'Espanya.
El PSOE defensa la unitat de l'Estat Espanyol, unitat que no pot basar-se en la força. La unitat de l'Estat Espanyol ha d'articular-se mitjançant una fórmula constitucional lliurement pactada i oberta tant a les diferències entre les diferents nacionalitats i regions com a la flexibilitat necessària per al seu progressiu desenvolupament i concreció.
Per això, el PSOE proposa una Constitució oberta, que pugui complementar-se amb els diferents Estatuts d'Autonomia, i adaptar-se a les necessitats que exigeixin les circumstàncies concretes".
Els socialistes a Catalunya
El PSC també ha fet grans viratges en aquest sentit. El 2013 els diputats socialistes catalans van votar al congrés espanyol a favor d’una resolució sobre el dret a decidir però aquell va ser un dels últims passos que van fer en aquest sentit. L’actual PSC, encapçalat per Miquel Iceta, dista molt dels principis que es recollien en el Pacte d’Abril, l’acord que signà el 1977 juntament amb altres socialistes catalans independents. Un text que propugnava "el reconeixement del dret a l'autodeterminació dels pobles de l’estat espanyol". Alhora, també detallava que calia "una estructura d’estat" que garantís a Catalunya "l’aprofundiment de la seva autonomia, més enllà dels nivells previstos en l’Estatut del 1932".