Sovint aprofitem els espais d’opinió per criticar determinades iniciatives, per qüestionar algunes actituds o per esmenar decisions. I, de vegades, ens oblidem de posar en valor les propostes encertades. Aquesta és una crítica que podem fer també, per exemple, a alguns mestres. Quan un alumne treu males notes, el tutor crida als pares per buscar una solució. En canvi, quan els fills aconsegueixen notes notables o excel·lents, els mestres s’obliden de fer una trobada per felicitar la família. Doncs avui intentarem que aquestes quatre línies serveixin per valorar una fantàstica iniciativa i perquè aquelles persones que encara no la coneguin, s’afanyin a fer-ho.
Parlo de la sèrie-documental “Comtes”, dirigida pel periodista Carles Porta i que es va emetre fa uns dies per La Xarxa de Televisions Locals. 4 episodis, 4 personatges que expliquen els orígens de la nació catalana. Les històries de Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II ens permeten descobrir com, encara ara, Catalunya és un país inexplicat. Les escenes més cinematogràfiques es combinen amb les veus de diferents experts que contextualitzen els fets. Uns capítols de tan sols 30 minuts –passen volant- que ens permeten conèixer algunes de les figures i esdeveniments del passat que expliquen el nostre present.
Tirar endavant un projecte com aquest és sempre arriscat. La limitació de recursos i el rigor i professionalitat que requereix una iniciativa com aquesta, no ho posen gens fàcil a directors, productors i guionistes. Però el resultat és ben positiu. Tots els detalls permeten entendre alguns dels punts clau que expliquen què era Catalunya en els segles IX i X.
Fa uns dies, en motiu de l’estrena de la sèrie, Carles Porta explicava la reacció d’uns adolescents després de veure-la. Els nois van exclamar: “Així sí que m’agradaria aprendre història”. Professors d’escoles i instituts, ja ho sabeu! Mireu “Comtes” i segur que trobareu convenient projectar els 4 capítols a les vostres aules.
Si la mireu, identificareu vosaltres mateixos els paral·lelismes d’alguns fets que es relaten en la sèrie amb el moment polític actual. Com es diu a “Comtes”, Catalunya ha avançat a base de derrotes. Però, no ho oblideu, els catalans també hem fet heroïcitats. La resiliència davant de qualsevol adversitat és també una petita victòria. Recupereu els 4 capítols i us adonareu que la nostra actitud és sempre perseverant. Per tant, com hem fet sempre: seguim!