L'any 2006, l'aprovació de l'Estatut de Catalunya va significar el reconeixement de l'oficialitat de l'occità, una llengua fins aleshores només reconeguda a l'Aran. Una fita important que, segons el Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC), va permetre demostrar que "Catalunya sabia fer amb la seva minoria lingüística històrica allò que l'Estat espanyol era incapaç de fer amb les seves minories, com el català, el castellà o el gallec".
Aquest any, una dècada després d'esdevenir llengua oficial, és un bon moment per fer balanç. L'article 6 de l'Estatut d'autonomia, el que determina l'estatus de l'occità a Catalunya, s'ha desplegat? Segons el Cercle d'Agermanament Occitano-Català, aquest canvi legislatiu havia de comportar "una transformació d'un país administrativament bilingüe en un país administrativament trilingüe". Tot i així, critiquen "la manca de desplegament de la llei". Posen com a exemple l'àmbit de l'administració pública i denuncien, per citar un cas, que el servei 012 no disposi d'atenció oral en occità. D'altra banda, en el sector eductiu, consideren també que no s'ha produït un procés d'adaptació per incloure el coneixement de la realitat lingüística, històrica i cultural de l'Aran i Occitània.
Altres situacions semblants és el cas d'organismes i empreses públiques que només ofereixen informació bilingüe -català i castellà- o trilingüe -català, castellà i anglès-. Això succeeix, per exemple, en alguns departaments del govern català, museus, biblioteques o als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).
"La llei de l'occità ha anat acompanyada d'una reducció dels recursos econòmics i humans de la Generalitat de Catalunya per a les polítiques lingüístiques de promoció de l'occità", critiquen des del CAOC.
L'occità en una futura república
Un estat confederal. Aquesta és la proposta del CAOC davant una hipotètica Catalunya independent. En aquest sentit, defensen que la constitució confederal de la Catalunya i Aran garanteixi que el català i l'occità siguin les "llengües de la confederació, en igualtat de condicions en tots els estaments confederals". Per tant, s'hauran d'usar, ambdues, en els poders públics, les institucions, els organismes o les administracions confederals. "El nou Estat pivotarà sobre dos trossets de nacions: un tros important, per bé que no complet, de la nació catalana; i un trosset petit, per bé que important, de la nació occitana (l'Aran)", subratllen des del CAOC.