25 de juliol de 1886. Teatre Novetats del Passeig de Gràcia de Barcelona. Multitudinari acte proteccionista, per protestar pel tractat lliurecanvista signat per l'estat espanyol amb la Gran Bretanya i que va comportar un seguit de greuges per a la indústria catalana. Un metge barceloní llegeix una carta tramesa pel conegut columnista Josep Narcís Roca i Ferreras. Es pronuncia el primer discurs independentista en un esdeveniment públic. Aquest fet va provocar una gran revolució i tota la premsa barcelonina de l'època se'n va fer ressò.
25 de juliol de 2016. Ateneu Barcelonès. Concorregut acte per rememorar aquell primer discurs independentista amb el títol "Aquí va néixer tot". La Comissió de la Dignitat, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Cercle Català de Negocis (CCN), la revista SÀPIENS i el mateix Ateneu Barcelonès han promogut aquest esdeveniment per recordar la figura de Roca i Ferreras, considerat un dels primers teòrics de l'independentisme català. L'objectiu: construir un paral·lelisme entre la Catalunya que explicava l'autor el 1886 i l'actual conjuntura política, econòmica i de relacions amb l'estat espanyol.
'Llibertat i fraternitat ha de ser el nostre lema, catalans: independència i agermanats'
Durant l'acte, el popular actor Sergi Mateu ha llegit el discurs de Roca i Farreras. Un text que reivindica la necessitat de fer prevaldre els interessos dels ciutadans catalans. "Canviem de camí, d'objecte i d'ideal: en comptes dels interessos materials que ja tenim perduts, alcem la veu i la bandera pels drets nacionals, pels nostres drets d'antiga nacionalitat, pels nostres drets de poble, per la llibertat nacional", va escriure Roca i Farreras. Alhora, denunciava que "sense llibertat, administrativa o política, sense independència", Catalunya s'havia convertit en una província "maleïda pel més pesat, odiós i absurd de la centralització i la uniformitat". Aquelles paraules, escrites l'any 1886, ja alertaven que calia actuar contra "l'absolutisme i la unitat tirànica de l'Estat" i que, per aconseguir-ho, els catalans havien d'actuar amb "llibertat i fraternitat".
Jordi Sànchez, president de l'ANC: 'Calia tenir valor fa 130 anys per dir unes paraules tan nítides i tan clares'
L'acte també ha comptat amb els parlaments del president de l'ANC, Jordi Sànchez; el membre de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell; i el president del CCN, Albert Pont. Segons ha recordat Sànchez, Roca i Ferreras va ser un "visionari" perquè va tenir el "valor" de dir "amb unes paraules tan nítides i tan clares" que Catalunya havia d'esdevenir un estat independent. Alhora, el president de l'ANC també ha aprofitat per reivindicar que "mai com fins ara havíem tingut tots elements imprescindibles per assolir la independència" i ha reclamat als 72 diputats que defensen aquesta opció política que "cal acabar la feina i acabar-la bé".
D'altra banda, Strubell ha volgut homenatjar també Fèlix Cucurull, qui va estudiar i donar a conèixer la figura i el pensament de Roca i Farreras. Segons Strubell, "cal recordar el que va passar" ja que Roca i Farreras, a parer seu, "no era un líder polític però sí un cronista molt important de l'època" que es va "atrevir a parlar obertament de sobiranisme català". En aquest sentit, el president del CCN ha volgut afegir que cal tenir en compte 3 pistes per poder finalitzar el procés català: demostrar la majoria social, representada pel principi de democràcia; el principi de legalitat; i el principi d'efectivitat.
Aquest esdeveniment ha comptat també amb la presència de la portaveu del govern català i consellera de la Presidència, Neus Munté, i el jutge Santi Vidal, entre d'altres personalitats del món polític i cultural català. L'acte ha finalitzat amb el públic dempeus entonant el cant dels Segadors.