El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha publicat aquest dijous els seu últim baròmetre. Aquest treball, que intenta mostrar quina és l’actitud dels catalans davant d’alguns dels punts clau que determinen l’agenda política i social de Catalunya, mostra com la celebració d’un referèndum té cada cop més suport (73,3%).

Una altra de les dades rellevants que recull la primera onada del baròmetre de 2017 és que un 46,5% dels enquestats qualifica de "dolenta" la situació política actual de Catalunya. Alhora, un 22,3% dels catalans revela que no li interessa "gens" la política. Aquestes són algunes de les xifres que recull l’estudi. A continuació, recollim en 5 punts les informacions més destacades per entendre el baròmetre.

1- Relacions entre Catalunya i Espanya

Catalunya ha aconseguit un nivell insuficient d’autonomia? Segons un 63,3% dels enquestats sí. Només un 5,8 afirma que Catalunya té un nivell de "massa autonomia". Potser aquestes dades expliquen perquè un 43,3% dels ciutadans defensen que Catalunya hauria d’esdevenir un nou estat independent, enfront del 22,2% que defensa la posició contrària.

El 26,6% dels enquestats assegura que és "poc probable" que Catalunya abandoni les institucions comunitàries

Un dels principals dubtes que sorgeix quan es parla d’una hipotètica Catalunya independent és si aquest nou país quedaria dins o fora de la Unió Europea. El 26,6% dels enquestats assegura que és "poc probable" que Catalunya abandoni les institucions comunitàries.

En aquest sentit, un 36,7% dels enquestats mostra poca confiança amb el govern espanyol i defensa que aquest no acabarà oferint un acord per desencallar la situació política catalana. Per això, probablement com a resposta a aquest recel, un 50,3% dels enquestats defensen que l’executiu català convoqui un referèndum, tant si ho vol com si no el govern espanyol. Un 23,3% prefereix que la votació s’acordi amb el govern de Mariano Rajoy i un 22,7% assegura que, en cap cas, s’ha de consultar la ciutadania catalana.

2-Principals problemes de Catalunya

La insatisfacció amb la política encapçala el rànquing de preocupacions dels ciutadans catalans. Un 43,7% dels enquestats assegura que la corrupció és, en aquests moments, un dels principals problemes i reivindiquen buscar solucions per fer-hi front. L’atur i la precarietat laboral és la segona gran inquietud (41,9%) i en tercera posició trobem les relacions entre Catalunya i Espanya (29,9%).

Aquesta setmana, que Rajoy a aterrat a Catalunya per oferir una proposta en infraestructures, el tema ha tornat a centrar el debat. Tot i així, segons el CEO, aquest problema representa un 3,7% dels capficaments dels catalans.

3-Situació econòmica de Catalunya

Un 40,3% dels enquestats qualifica de "dolenta" l’actual conjuntura econòmica de Catalunya. I un 12,8% considera que és "molt dolenta". En canvi, només un 25,5% valora de "bona" la situació actual. En aquest sentit, un 46,3% de les persones consultades assegura que les condicions són les mateixes que fa just un any, a principis del 2016. En aquest sentit, un 30,9% augura que la situació millorarà durant els propers 12 mesos.

4- Situació política de Catalunya

L’encaix de Catalunya dins d’Espanya, en ple procés independentista i davant la voluntat del govern de Carles Puigdemont per convocar una referèndum, és una de les principals preocupacions dels ciutadans. Un 46,5% dels enquestats valora de "dolenta" la situació política actual i només un 17,5% defensa que és "bona", una xifra que varia quan es parla del conjunt d’Espanya. En aquest cas, només un 7,3% creu que és "bona" la conjuntura de la política espanyola.

5- Interès per la política

Un 22,3% dels enquestats no mostra "gens" interès per la política, davant d’un 35,1% que considera que és "bastant" important seguir el dia a dia dels afers socials i institucionals. Tot i així, l’estudi demostra que els ciutadans estan "bastant" informats del que passa en política. Per tant, una dada que contrasta amb el seu interès real sobre aquest tema.