Dos grans imatges han focalitzat aquesta setmana l’agenda institucional catalana. La primera es va viure el passat dimecres al Parlament de Catalunya quan, per iniciativa dels expresidents de la cambra Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, es va celebrar un acte en suport a la presidenta, Carme Forcadell, i els altres membres de la mesa querellats. La segona es va produir aquest divendres al Pati dels Tarongers del palau de la Generalitat. Tots els consellers de l’executiu català van signar un manifest per reafirmar, un cop més, el seu compromís amb la convocatòria, organització i celebració d’un referèndum. Una manera de mostrar unitat i deixar enrere els dubtes que han caracteritzat aquests últims dies.

Però quins seran els propers passos? Quines qüestions marcaran la feina política de les pròximes setmanes? 3 eixos vertebren i, alhora, condicionen el calendari: la judicialització del procés, el Pacte Nacional pel Referèndum i la mobilització ciutadana.

Judicialització del procés

Treballar conjuntament, malgrat tots els impediments judicials, és una de les qüestions clau. Algunes de les discrepàncies que s’han viscut aquestes darreres setmanes han estat, més enllà del ja anomenat "afer Bonvehí", conseqüència de l’estira-i-arronsa entre el PDECAT i ERC sobre els preparatius del referèndum. El passat 21 de març el consell executiu va acordar compartir la responsabilitat en l’organització de la consulta però, malgrat això, hi ha fets que exemplifiquen algunes reticències. Des de Vicepresidència es va encarregar a Governació la compra de les urnes però els serveis jurídics del departament que encapçala Meritxell Borràs van exigir una ordre per escrit. Així, l’últim responsable d’aquesta actuació seria Oriol Junqueras. Tots els actes previs d’organització del referèndum seran, si aquest s’acaba convocant, material que podrà utilitzar la Fiscalia si vol impedir-lo.

Però més enllà d’aquests actes, l’utilització de la justícia per dirimir la conjuntura política catalana segueix dempeus amb els avisos del Tribunal Constitucional al govern de la Generalitat i les querelles contra la presidenta i els membres de la mesa del Parlament. Una qüestió que, vist com s’estan desenvolupament els esdeveniments, pot anar in crescendo durant els propers mesos.

Pacte Nacional pel Referèndum

Coincidint amb Sant Jordi, el Pacte Nacional pel Referèndum vol convertir aquest dia amb una gran jornada en suport al referèndum. Durant tot la diada i en diferents punts de Catalunya, tots els ciutadans que ho desitgin podran adherir-se al Pacte. "Perquè és el meu dret", aquest és el lema que anirà ressonant entre parades de llibres i roses. La campanya per anar sumant suports s’allargarà fins a mitjans del mes de maig, quan està previst que el Pacte celebri un gran acte a Barcelona per mostrar la feina feta durant els darrers mesos. Potser aquest també serà el moment en què el Pacte podria donar per acabada la seva tasca. Un fet que podria posar en evidència que, si ningú mou cap altra fitxa, la votació no es podrà convocar de forma acordada amb l’estat espanyol. Això podria encetar un nou horitzó i el govern català podria donar a conèixer la data i la pregunta pel referèndum.

La mobilització ciutadana

El procés polític català comença gràcies a l'impuls ciutadà i aquest ha anat condicionant els diferents tempos, per tant, res fa pensar que les coses no seguiran així durant els propers mesos. Aquest passat dimecres, l’Assemblea Nacional Catalana va presentar la seva precamapanya de cara al referèndum. Segons el seu president, Jordi Sànchez, la gran mobilització no arribarà fins d’aquí unes setmanes quan, partits i entitats, comencin una campanya unitària. Tot i així, l’entitat ha decidit impregnar els carrers i pobles de Catalunya amb un monosíl·lab: "Sí".

L’ANC celebrarà el proper 29 d’abril la seva assemblea general ordinària. Serà aquell dia quan acordarà el seu nou full de ruta i podria donar a conèixer alguns dels detalls de la mobilització d’enguany per a l’11 de setembre. Tot i així, Sànchez ha volgut deixar clar aquesta setmana que "tots els canvis que s’han produït al país, han vingut precedits per la força de la gent". Des de les entitats consideren que els ciutadans reprendran el protagonisme durant els pròxims mesos per exigir a les institucions la celebració del referèndum i frenar els entrebancs que es puguin interposar pel camí.